Apotheken verliezen met pakjesprijsmodel van Achmea en Agis

15/09/2009

Apotheken zullen verliezen lijden met het geplande pakjesprijsmodel van de zorgverzekeraars Achmea en Agis. Het pakjesprijsmodel houdt in dat Achmea en Agis altijd 2,40 euro per pakje medicijnen vergoeden. Daarbij maakt het niet uit wat voor medicijn in het pakje zit. In ruil voor het pakjesprijsmodel ontvangt de apotheker 0,66 euro voor alle receptregels.

Daarnaast wordt er bovendien geen clawback meer ingehouden op de multisourcegeneesmiddelen. Naast het pakjesprijsmodel stelde Achmea nog een tweede optie voor. Die tweede optie is een preferentiebeleid voor ongeveer 80% van de multisourcegeneesmiddelen. dat betekent onder meer dat Achmea multisourcegeneesmiddelen gebundeld in verschillende grote pakketten gaat aanbesteden. Achmea zal hierbij de prijsvorming buiten de taxeprijzen in de G-Standaard om organiseren.

De apothekers hebben een keuze uit een van de opties. Ze moeten vůůr 1 oktober de keuze maken omdat Achmea dan met de aanbesteding start. De apothekers zijn echter niet te spreken over de opties. Zo heeft slechts 15% van de multisourcegeneesmiddelen een pakjesprijs die lager is dan 2,40 euro. Sommige medicijnen kosten 0,36 euro per 30 standaarddagdoseringen (DDD`s), terwijl andere medicijnen ruim 2.100 euro per 30 DDD`s zijn. Deze extremen in euro`s moeten straks opgevangen worden door de apothekers, wat grote financiŽle consequenties kan hebben.

Bron(nen): Pharmaceutisch Weekblad (11-9-2009)


Nieuws overzicht WerkenindeZorg.com